NEWSLETTER #6      ANY 2015
 
 
     
  Comunicat de CEMU sobre l’últim informe de la OMS  
foto
 

El recent monogràfic de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC), integrada en la OMS, que avalua el consum de carn vermella i processada i la seva relació amb el risc de càncer, no ha deixat indiferent a ningú, ha sembrat l'alarma i es presta al sensacionalisme. Però què diu de veritat aquest informe? Què hem de fer segons les seves conclusions?

La recomanació de disminuir el consum de carns processades i vermelles no és una novetat respecte al seu paper en els diferents tipus de càncer. Tant la World Cancer Research Found com l'American Institute for Cancer Research (dues de les institucions científiques més reconegudes en l’àmbit de la oncologia) tenen publicat un document des de 2007 periòdicament actualitzat al respecte.

Queda clar, doncs, que no és cap novetat afirmar que l’abús d’aquest tipus d’aliments, com de molts altres, pot comportar riscos per la salut. Per aquest motiu, a CEMU creiem fermament que una dieta equilibrada és la base per una vida saludable. Així ho transmetem a tots els nostres pacients, i en aquesta premissa es basen tots els nostres tractaments mèdics i dietètics.

És important recordar que una dieta saludable, inclou la carn vermella únicament 1 vegada a la setmana, en combinació amb carns blanques o magres (3 cops a la setmana), ous, peix blau i peix blanc, llegums i altres proteïnes d’origen vegetal. Es recomana que la dieta diària contingui un 50% de proteïnes d’origen animal i un altre 50% d’origen vegetal.

Una dieta amb un alt contingut de verdures i hortalisses (un plat de verdura cuita o amanida a cada àpat), i 3 racions de fruites diàries,ens proporcionarà vitamines i minerals antioxidants que ajuden a la reparació cel·lular i milloren les defenses de l’organisme.

Pel que fa a la qüestió del càncer i el seu origen és molt complexa. Un dels principals consensos, però, és que no depèn d'un sol factor, sinó d'una combinació de diferents factors com l'edat, l’herència genètica, la dieta, el medi ambient o l’estil de vida, entre d’altres.

Cal destacar també la responsabilitat d’alguns mitjans de comunicació en fomentar la sensació de perill i alarmisme: atribuir a l'OMS expressions simplistes com que el bacó, els embotits o les salsitxes són cancerígens és una llicència creativa d'alguns mitjans. El mateix director de l'IARC afirma que el risc individual de desenvolupar càncer colorectal pel consum de carn processada segueix sent petit, però la repetida exposició en freqüència i quantitat a l'element carcinogènic incrementa les possibilitats de risc. I encara més: en aquest cas es refereix al risc relatiu, no absolut.

En definitiva: ens podem fiar de l'OMS al 100% perquè les seves recomanacions es basen en Estudis Científics seriosos, encara que les conclusions dels estudis no son veritats absolutes sinó que son conclusions derivades de l’àmbit del mateix estudi. Del que no ens hem de fiar cegament és dels titulars d'alguns mitjans que, amb una escassa preparació en metodologia científica, interpreten de forma errònia les dades del comunicat i treuen conclusions extemporànies.

CEMU
Centre Mèdic Utset

 
 
 
www.cemu.cat  info@cemu.cat
tel. 937 885 395   mòb. 637 474 498   mòb. 663 177 417
Pl. Compte Guifré, 1
local 3 - Vapor Gran   08221 Terrassa
n. sanitat ED8689599